Kanalizacija radovi 1000x600 - ПРОЂЕ И 22 ГОДИНА "ИЗГРАДЊЕ" КАНАЛИЗАЦИЈЕ - СА ФЕКАЛНИМ ЦИСТЕРНАМА НЕМА ИНВЕСТИЦИЈА И НОВИХ РАДНИХ МЕСТА
ИСТАКНУТО ТРАКА

ПРОЂЕ И 22 ГОДИНА „ИЗГРАДЊЕ“ КАНАЛИЗАЦИЈЕ – СА ФЕКАЛНИМ ЦИСТЕРНАМА НЕМА ИНВЕСТИЦИЈА И НОВИХ РАДНИХ МЕСТА

pin - ПРОЂЕ И 22 ГОДИНА "ИЗГРАДЊЕ" КАНАЛИЗАЦИЈЕ - СА ФЕКАЛНИМ ЦИСТЕРНАМА НЕМА ИНВЕСТИЦИЈА И НОВИХ РАДНИХ МЕСТА

Општина Богатић једина је општина у Мачванском округу која нема изграђену канализациону мрежу. Остале општине у Мачванском округу, према подацима Завода за статистику, на крају 2016. године, имају канализациону мрежу од 22 километра (Коцељева) о 115 километара (Љубовија). У Богатићу, међутим, канализацију граде пуне 22 године и из године у годину власт само обећава да ће је завршити . Без канализационе мреже нема инвестиција и нових радних места, слажу се и политичари и грађани.

Пројекат изградње канализационе мреже је актуелан од 1997. године,  када је постављено првих 12,5 километара канализационих цеви. Онда је 2008. године настављена градња колектора и две релејне станице, а 2012. изграђена потисно-црпна станица. Четири године касније, у општинском буџету за канализациону мрежу издвојено је 12 милиона динара.

Буџетом за 2017. годину предвиђено је да се у наставак изградње канализације утроши 34 милиона (из кредита 28.647.000 и 5.335.000 из буџета). Међутим, утрошено је свега 18,4 милиона, од чега из кредита 17.790.000, а само 610.000 из буџетских прихода, иако је обећано расписивање нове јавне набавке (поред већ спроведене за опремање шахтова) како би се радови на колектору завршили.

Још једно олако дато обећање – у 2018. години. Општинској власти канализација није била ни на крај памети. Буџетом за ову годину планирано је улагање 24 милиона динара. Али, ребалансом буџета, у августу, општинско руководство је грађанима поручило да су паре потребније за друге трошкове. Према одлуци о ребалансу, усвојеној најпре на Општинском већу, а потом и на седници Скупштине општине, у канализацију је ове године „уложено” свега 156.000 динара (трошкови надзора).

Ова година је при крају и, опет, ништа ново – само обећања.

„…почиње ново раздобље у инфраструктурном развоју наше општине – наставак радова на изградњи секундарне канализационе мреже! Свесни смо итекако чињенице, да је то основни предуслов за привлачење инвестиција и могућност отварања нових радних места. Обезбедили смо својим залагањем и непоколебљивим ставом да се у буџет за наредну годину предвиди и позиција од 100.000.000,00 динара за наставак изградње канализационе мреже. Имамо чврста уверења од Владе Републике Србије, ресорних министарстава и Канцеларије за управљање јавним улагањем, да ће подржати наше активности и узети активно учешће у истим у виду финансијске помоћи, као подстрек за даљи рад на подизању Богатића на лествици развијених општина“ – најавили су из повереништва СНС пред усвајање овогодишњег локалног буџета.

22.фебруара ове године на сајту Општине Богатић објављен је јавни позив за радове на секундарној канализационој мрежи. С обзиром на чврсто обећање да ће у овој години радови бити настављено, доношење одлуке о обустави поступка јавне набавке (1. априла) неки су схватили као првоаприлску шалу.

Нажалост, није била шала, али су органи локалне самоуправе  још једном показали неозбиљност и неодговорност, па ће наредна 2020. бити 23 година у којој грађани слушају само обећања. Наставак радова на канализационој мрежи је одложен за неко боље време, односно док се не обезбеди – новац.

Без канализације здравље људи је сваким даном све више угрожено. Док се у близини стамбених зграда често могу видети баре фекалија из изливених септичких јама, у ширем подручју стари бунари су претворени у септичке јаме.

– У Мачви су ретке прописне септичке јаме. Оне треба да буду двокоморне, бетонске, водопропусне. Оно што најчешће срећемо, то нису септичке јаме већ рупе са дном у шљунковитом слоју. Да не спомињем поново да се стари бунари претварају у септичке јаме или да се у циљу спречавања изливања јама побијају цеви кроз дно на већу дубину и тиме фекалијама загађује водоносни слој из којег се снабдевамо водом за пиће – подсећа Драган Исаиловић, стручњак за воде из ЈКП „Водовод“ из Шапца.

Kanalizacija naslovna1 1000x600 - ПРОЂЕ И 22 ГОДИНА "ИЗГРАДЊЕ" КАНАЛИЗАЦИЈЕ - СА ФЕКАЛНИМ ЦИСТЕРНАМА НЕМА ИНВЕСТИЦИЈА И НОВИХ РАДНИХ МЕСТА
Фекалне цистерне уместо канализационе мреже

Септичке јаме су само један од узрока загађења пијаће воде. Ни према овом проблему локална власт не прилази одговорно. Приче о подстицају економског развоја, очувању здравља и животне средине и унапређењу квалитета живота нису у домету народних представника.

Много старијих суграђана, који су се пре 22 године радовали почетку изградње канализационе мреже нису доживели да цистерне са фекалијама више не виђају на улицама, у двориштима стамбених зграда и школа.

Млађе генерације знају оно у шта се заклиње и локална власт – да нема инвестиција без изграђене канализационе мреже. Многи сматрају да више немају шта да чекају на свом кућном прагу и у потрази за послом одлазе из села. Лане се одселило 400 људи (извор Витална статистика РЗС).

Д. Грујић

Насловна фотографија: Почетак изградње канализационе мреже 1997. Фото: Д.Г.

Пројекат суфинансиран из буџета Републике Србије – Министарство културе и информисања: ,,Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства”.

Related Images: